19 Ocak 2015 Pazartesi

Helva-i Hakani


Akşam olunca, havanın soğuğundan mıdır, erken kararmasından mıdır  nedir başlar bizim evde bir tatlı arayışı. Çoğunlukla irmik, ara sıra da un helvası akla düşer genelde. Bu kez de un helvası ama, azıcık daha farklı. İsminden de anlaşılacağı gibi Hakanlara layık, Osmanlı Mutfağı'ndan balla tatlandırılmış, eski bir tarif bu. 

Malzemeler:

- yarım su bardağı un (60 gr.)
- yarım su bardağı pirinç unu (60 gr.)
- yarım su bardağı buğday nişastası (60 gr.)
- küçük paket tereyağı (125 gr.)
- 280 gr. bal
- 2 su bardağı süt
- 100 gr. çiğ badem

Yapılışı: Tereyağı derince bir tencereye alınarak eritilir. Bademler tereyağında hafif rengi değişene kadar kavrulur ve bir kısmı üst süslemesi için ayrılır. Un, pirinç unu ve nişasta da tencereye alınarak renkleri değişene ve kokusu çıkana kadar hafif ateşte kavrulur. Ayrı bir tencerede süt ısıtılarak bal içerisinde eritilir. Kavrulan un karışımının üzerine hazırlanan şerbet dökülerek 10 dakika daha pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alındıktan sonra ayrılan bademler ile süslenerek ılık olarak sercis edilir.

6 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Osmanlı Mtfağının çok güzel tariflerinden biri çok seviyorum böyle eski ama güzel tarifleri benimde buna benzer bir trifim var ellerine sağlık Nevalcim sevgiler...

Nil dedi ki...

bizim evde benden başka helva seven yok.
dolayısıyla kendim yapıp yiyorum ve zararlı çıkıyorum.
ben tam bir helva canavarıyım. ama illa deneyeceğim bu tarifi

sofrakeyfim,müjgan dedi ki...

çok severim helva bu tarifinizde değişik olmuş ellerinize sağlık

mutfagabuyrun dedi ki...

olsada yesem dedim canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

deeptone dedi ki...

offfffff yenmez mi buuuuu:)

Limonlu Kek dedi ki...

Minecim teşekkür ederim, eskiler her şeyin iyisini biliyorlarmış değil mi?

Sevgili Küçük Mucizelerim, herşeyin fazlası gelir anneleri bulur bitirmesi için, çeyrek ölçü ile ama yine de yapmak lazım değil mi? :)

Sevgili Müjgan, çok teşekkür ederim :)

Sevgili Mutfağa Buyrun, çok teşekkür ederim :)

Sevgili Deeptone, yanına bir de çay ile daha da güzel oluyor, teşekkür ederim yorumun için :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...