9 Kasım 2016 Çarşamba

Muratbey Peynirleri İle Sağlıklı Nesillere


Sizlere geçen hafta katıldığım Muratbey Peynirleri'nin düzenlediği bir kahvaltı etkinliğinden bahsetmek istiyorum bugün. Kahvaltı, her zaman başımızın tacı hep söylüyorum zaten, peynir de kahvaltının baştacı olunca bu etkinlik pek bir önemli oldu benim için. Çeşit çeşit hazırlanmış peynir sunumlarını gördüğümde hepimiz kendimizden geçtik zaten, hangisini fotoğraflayacağımızı şaşırdık, sonrasında da hangisini yiyeceğimizi :)

Muratbey'in lezzetlerinden pek çoğunu biliyorum, evimde sevilen lezzetler başta Topik, Burgu ve 3'lü Anadolu Lezzetleri olmak üzere... Asıl kahvaltının en güzel yanlarından biri, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci'nin tüm katılımcıları Osteoporoz hakkında bilgilendirmesiydi. Doğru bildiğimiz ne çok yanlış varmış meğerse;

- Osteoporoz, kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artmasıdır. 
- Osteoporoz kadınlarda daha fazla görülür evet, ancak erkeklerde de görülür. 65 yaş altında 5 kadına karşılık 1 erkekte, 65 yaş üzerinde ise 2 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir.
- Süt ürünlerinin ya da diğer kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının az alınması, egzersiz yapmamak, uzun süreli kortizon kullanımı, troid hormonunun aşırı çalışması, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi, zengin protein beslenmesi, aşırı kafeinli ve asitli içecek tüketimi osteoporozu tetikler.
- Uygun beslenme, fiziksel aktivite ve egzersiz programı ile osteoporoz riski büyük ölçüde azaltılabilir. Vücut ağırlığı ile yapılan yürüyüş, hafif tempolu koşu, zıplamak ve özellikle ip atlamak önerilen egzersizlerdir.
- Kemik sağlığı için D vitamini çok önemlidir, en büyük D Vitamini kaynağı ise güneştir. Son yıllarda yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri ve kapalı yerlerde çalışma tüm dünyada önemli  ölçüde D vitamini eksikliğine yol açmaktadır. D vitamini en çok balık yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı karaciğerde bulunur.
- Kemiğin ana yapısının yenilenmesi için protein alımı gereklidir. Ancak fazla protein alımı vücutta asidoz sebep olmakta ve kemik sağlığını olumsuz etkilemektedir.
- Temel kalsiyum kaynağı olan süt; küçük çocuk veya yetişkin farketmeden, hergün mutlaka 1 bardak (300 ml.) miktarında alınmalıdır, ancak asla bundan fazlası alınmamalıdır. Yoğurt ve kefir ise rahatlıkla tüketilebilir.


Tabii tek bilgilendiğimiz Osteoporoz konusunda değildi. İstanbul Grand Hyatt Oteli'nin Exucutive Sous Şefi Murat Dağlıoğlu ve ekibi gerçekleştirdikleri workshop ile peynirlere sihirli dokunuşlar yaparak yepyeni fikirler ve lezzetler ortaya çıkardılar. Hatta peynirden dondurma bile yaptılar ve şaşırtıcı derecede nefisti...


Geçekten çok iyi ağırlandığımız, yeni ve farklı lezzetlerle gözümüzün, gönlümüzün açıldığı, Osteoporoz gibi hayati öneme sahip konuda bilgilendiğimiz bu güzel etkinlik için Muratbey Peynir'e çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...